Werken aan een veilige en gezonde omgeving

Gezond beeldschermwerk

Op een gezonde manier beeldschermwerk verrichten vraagt daarom meer dan alleen een ergonomisch ingestelde werkplek.  Het vraagt inzicht in de risico’s van beeldschermwerk en mogelijkheden om die te beperken. Door ervoor te zorgen dat medewerkers weten wat zij zelf kunnen doen om op een gezonde manier (thuis) te werken met beeldschermen is de vitaliteit en inzetbaarheid van de medewerkers positief te beïnvloeden en het vermindert de kans op verzuim.

De interactieve training GEZOND BEELDSCHERMWERK geeft medewerkers de benodigde kennis, inzichten en vaardigheden. Hiermee is bovendien aan de wettelijke verplichting voldaan om werknemers doeltreffend voor te lichten.

De training is interactief en ervaringsgericht. De deelnemers gaan zelf aan de slag met het beoordelen en instellen van de werkplek.

Verhoog je kennis en vaardigheden

Wat leer je tijdens deze workshop?

  • fysieke en repeterende belasting bij beeldschermwerk
  • de risico’s en de gevolgen hiervan op de nek, rug, schouders en vitaliteit
  • hoe dit op een gunstige manier te beïnvloeden is door gezond werkgedrag, bewegen en het creëren van een ergonomische werkomgeving thuis en op het werk

In deze training krijgen de deelnemers inzicht in de gevolgen van langdurig zitten en geconcentreerd beeldschermwerken. Ze leren hoe de spieren en gewrichten in de rug, nek en schouders werken tijdens beeldschermwerk en hoe ze de belasting van deze spieren en gewrichten positief kunnen beïnvloeden door hun lichaam efficiënt te gebruiken.

Daarnaast worden ze geïntroduceerd aan het concept van dynamisch werken en houdingscorrectie. Ze krijgen de ergonomische uitgangspunten aangeleerd en leren in stappen hoe ze hun beeldschermwerkplekken ergonomisch kunnen instellen.

Een belangrijk onderdeel van de training is het leren van oefeningen die eenvoudig op het werk of thuis zijn uit te voeren en die helpen bij energiemanagement en -herstel.

De deelnemers worden ook geholpen bij het ontwikkelen van een gezonde werkroutine en leren wat ze moeten doen bij beginnende klachten. Ze leren welke maatregelen ze eenvoudig zelf kunnen nemen om hun welzijn te verbeteren.

Tijdsduur: 2 - 2,5 uur
Studiebelasting: Geen

Vooropleiding: MBO/HBO denkniveau.
Groepsgroote: Maximaal 15 personen

Locatie: Op locatie of online via teams

Prijs op aanvraag

Waarom aandacht voor Gezond Beeldschermwerk?

Een sedentaire levensstijl en zittend beroep leiden tot een verhoogd risico op KANS (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder). Uit statistieken blijkt dat 17% van de totale duur van arbeidsverzuim wordt veroorzaakt door KANS, wat overeenkomt met ongeveer 217.000 verzuimgevallen per jaar.

Er is ook een duidelijke toename van beeldschermwerk: het aantal beeldschermwerkers en de duur van het beeldschermwerk nemen allebei toe. In 2020 was 38% van de werknemers beeldschermwerker, ten opzichte van 22% in 2007.

Tegelijkertijd brachten volwassenen in 2020 gemiddeld 85% van hun vrije tijd zittend door, mede door het "bingewatching" fenomeen dat ontstond met de opkomst van streamingdiensten zoals Netflix. Dit benadrukt het groeiende probleem van een zittende levensstijl zowel op het werk als thuis, met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals KANS.

Workshop Gezonde beeldschermwerk - OZD Training

In gesprek over de mogelijkheden voor jouw team?